Özel sektör maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Bu yasaya göre, işverenler her ay ödenen ücretleri (maaş bordroları) saklamakla yükümlüdür. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, vergi muafiyetli ücretler ve diğer ücretler üzerinden vergiye tabi olan çalışanlara yapılan ücret ödemeleri için maaş bordrosu tutulmaz.
Maaş bordrosu olmazsa ne olur?
İşveren tarafından SGK’ya kayıt evraklarının teslimi sırasında bordroların 5510 sayılı Kanuna uygun olarak imzalanması zorunludur (imza zorunluluğu bakımından makbuz karşılığında veya banka aracılığıyla yapılan ödemeler hariç). Aksi takdirde bordrolar geçersiz sayılarak asgari ücretin yarısı tutarında cezai yaptırım uygulanabilir.
Maaş bordrosu alamıyorum ne yapmalıyım?
Maaş bordrosu almak için maaşınızı aldığınız gün iş yerinize gidip maaş bordrosu talep etmeniz gerekir. İş yerinizde muhasebe departmanı varsa oradan maaş bordrosu talep edebilirsiniz.
İşyeri bordro vermiyor ne yapmalıyım?
Kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamalısınız. İşverenin bu davranışını, çalışanlardan gelen şikayetleri alan ve işvereninizin bağlı olduğu Türkiye Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
Maaş bordrosu vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Sosyal Sigorta KurumuÇalışma ve Sosyal Sigorta İletişim Merkezi “ALO 170” Bu hizmeti kullanabilmeniz için aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden size uygun olanı kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
Özel sektör maaş bordrosuna nereden bakılır?
Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını işverenlerinden veya İK departmanlarının tercih ettiği bordro yazılımı aracılığıyla alabilirler. Şirketiniz elektronik bordro kullanıyorsa, siz de sistemden kendi maaş bordronuzu indirebilirsiniz.
İşçi bordroyu imzalamak zorunda mı?
Maaş bordroları, mahkemeler tarafından çalışanlar ve işverenler arasındaki uyuşmazlıklarda temel delil olarak kabul edilir. Ayrıca, İş Kanunu’na göre, çalışanların her ay maaş bordrosu imzalamaları gerekir.
Bordro en geç ne zaman verilir?
Bordro muhasebesi genellikle aylık olarak yapılır. Ödeme döneminin sonunda, işverenler en geç takip eden ayın 20’sine kadar maaş bordrolarını hazırlamalıdır.
Son maaş bordrosu neden istenir?
Bu belge işveren tarafından hazırlanır ve çalışana sunulur. “Maaş bordrosu neden gereklidir?” Çalışanın maaşının yasalara uygun bir kanıtına sahip olması ve gelirinden yapılan kesintilerin şeffaf bir şekilde kontrol edilmesini sağlaması önemlidir.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin bordrolarına her ayın 14’ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden ulaşılabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolara ise her an ulaşılabilmektedir.
İşçiye bordro verilir mi?
Maaş bordrosu/ücret pusulası nedir? 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, işverenler çalışanlarına her ay ücret hesaplamalarını içeren bir maaş bordrosu vermekle yükümlüdür.
E-devlete bordro ne zaman düşer?
Elektronik maaş bordrosu ne zaman verilir? Maaş bordroları memurlar için de her ayın 14’ünde yayınlanır. Elektronik maaş bordroları ayın 14’ünde e-devlet sistemine yüklenir.
Maaş vermeyen patronu nereye şikayet edilir?
Çalışanlar, işverenleri adına Çalışma Bakanlığı’na ALO 170 ve www..tr. internet sitesi aracılığıyla şikâyet/bildirimlerini iletmektedirler. T.C., 1988–1995. Geçtiğimiz yıl, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “ALO 170” İletişim Merkezi’ne ve www..tr. internet sitesine 20 milyondan fazla şikâyet/bildirim iletilmiştir.
Bordro hilesi nasıl ispatlanır?
Başka bir deyişle, maaş bordrosunun sahte olduğu iddia edilip kanıtlanmadığı sürece, imzalı maaş bordrosunda gösterilen fazla mesai talebinin ödendiği varsayılır. Maaş bordroları imzalanmışsa ve çekince yoksa, çalışan maaş bordrosunda gösterilen miktardan daha fazla çalıştığına dair yazılı kanıt sağlamalıdır.
1 yıllık maaş bordrosu nasıl alınır?
Hem özel hem de kamu çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı seçin. Açılan ekranda bordro işlemleri görüntülenebilir.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin bordrolarına her ayın 14’ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden ulaşılabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolara ise her an ulaşılabilmektedir.
Maaş bordrosu nasıl alınır özel?
Hem özel hem de kamu çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı seçin. Açılan ekranda bordro işlemleri görüntülenebilir. Buradan uygun işlemi seçerek devam edebilirsiniz.
Maaş bordrosu hangi durumlarda istenir?
Maaş bordrosu temelde bir bireyin gelir beyanıdır. Gelirini gösterir. Bu nedenle birçok iş başvurusu için gereken belgelerden biridir. Bu başvuruların ilki banka işlemleridir. Bu belge, kredi başvurusunda bulunan kişiden bankalarla iş ilişkilerinde, örneğin kredi başvurusunda bulunurken istenebilir.
Bordro en geç ne zaman verilir?
Bordro muhasebesi genellikle aylık olarak yapılır. Ödeme döneminin sonunda, işverenler en geç takip eden ayın 20’sine kadar maaş bordrolarını hazırlamalıdır.