Ahşap oyma tekniği nedir?
Ahşap oymacılığı, özel kesme aletleri kullanılarak istenmeyen kısımları keserek ahşap üzerine bir çizim oluşturma sanatıdır. Bu sanatla uğraşanlara “Hakkak” denir.
Ağaç oymacılığı çeşitleri nelerdir?
Ahşap oymacılığında kullanılan ağaçlar abanoz, sedir, armut, gül ve ceviz ağaçlarıydı. Ahşap oymacılığının yanı sıra kündekari, kabartma oymacılığı ve kafes sanatı gibi teknikler de kullanılıyordu.
Ahşap neyle oyulur?
Ahşap oymacılığı nasıl yapılır sorusunun cevabı, belli tekniklerin, sabrın, eğitimin ve her halükarda yeteneğin bir araya getirilmesiyle elde edildiği şeklinde verilebilir. Testere, zımpara kağıdı, çekiç, keski ve yontma kalemi gibi malzemeler kullanılarak ağaca istenilen şekil verilebilir.
Ahşap süsleme teknikleri nelerdir?
Ahşap süsleme teknikleri; Kundekari tekniği (gerçek ve taklit kundekari), oyma tekniği (düz yüzey, yuvarlak yüzey, derin oyma, çift katlı, kavisli kesme tekniği), kabartma tekniği, kazıma tekniği, intarsia tekniği, tarsi tekniği, kafes tekniği, çıtalı kafes tekniği, kafes oyma tekniği (ajur), maşrabiye stili…
Ahşap oyma aleti adı nedir?
Gravür sanatı için kullanılan ahşap oyma aletleri bulmak mümkündür. Buna, bir ahşap oyma aleti olan gravür de dahildir. Gravür, elektrikle çalışan cihazlardan biridir.
Ahşap oyma sanatı hangi ağaçtan yapılır?
Ahşap işçiliğinde ağırlıklı olarak ceviz, elma, armut, sedir, abanoz ve gül ağacı kullanılmakta olup, kakmacılık, boyama, kündekari, kabartma oyma ve kafes işi gibi teknikler uygulanmaktadır.
Hangi ağaç kolay oyulur?
Ahşap oymacılığına yeni başladıysanız, huş ağacı, ıhlamur, çam, söğüt veya at kestanesi gibi yumuşak bir ağaç seçmeniz en iyisidir. Bunların oyulması daha kolaydır. Deneyim kazandıkça kiraz, akçaağaç, elma, armut, zeytin veya ceviz gibi ağaçları kullanabilirsiniz.
Ahşap oymacılığı nerede yapılır?
Bu teknikler 19. yüzyılda yaygınlaşmış; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul (Beykoz), Ordu, Zonguldak gibi illerde hâlâ devam etmektedir.
Tarsi tekniği nedir?
“Tarsi” olarak da adlandırılan bu teknikte, sedef, fildişi, kemik, kaplumbağa kabuğu, abanoz veya altın-gümüş teller de hazırlanır ve tahta üzerine çizilen desene göre açılan yuvalara kesilir, gömülür veya yapıştırılır. İntarsia işinde farklı türde ve renkte tahta kullanıldığı da görülebilir.
En iyi tahta hangi ağaçtan yapılır?
En kaliteli ahşap mobilyalar hangi ağaçtan yapılır? En kaliteli ahşap mobilyalar genellikle dayanıklı ve sert ağaç türlerinden yapılır. En çok tercih edilen ağaç türleri ceviz, meşe, maun ve akçaağaçtır.
Ahşap nasıl su geçirmez yapılır?
Ahşabı su geçirmez hale getirmek için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu yağı, ceviz yağı ve tung yağıdır. Tung yağı genellikle çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Ahşap hangi yağla yağlanır?
Ahşap ürünleri yağlamak için zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.
Kafes tekniği nedir?
KAFES TEKNİĞİ 14. yüzyılda Anadolu Selçuklu ahşap işçiliğinde özellikle minberlerin korkuluk ve taç kısımlarında kullanılan bir tekniktir. Ahşap kirişler geometrik üçgenler, yıldızlar vb. şekillerde şekillendirilebilir. Birbirlerine çekiçle vurularak bir şekil elde edilir. Genellikle minber korkuluklarına uygulanır.
Eğri kesim tekniği nedir?
Ahşap yüzeyindeki kabartmalı kısımların derin kavisli çizgilerle kesiştiği bir tekniktir.
Maşrabiye nedir?
İslam coğrafyasında ortaya çıkan ve kullanılan Maşrabiye aslında bir mimari elemanın adıdır, ancak Türk sanat tarihi literatüründe bir tür ahşap tekniği olarak anılır. Bu tekniğin adı Arapçada “sert” (خرط) olarak bilinir. Arapça “sert” kelimesinin Türkçe karşılığı “torna”dır.
Ahşap oymacılığı nerede yapılır?
Bu teknikler 19. yüzyılda yaygınlaşmış; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul (Beykoz), Ordu, Zonguldak gibi illerde hâlâ devam etmektedir.
Ahşap tokmak nedir?
Mutfak ürünleri kategorisinde yer alan aletlerden biri de havanlardır. Kelimenin tam anlamıyla çekiç, bir yüzeye zarar vermeden kullanılmak üzere tasarlanmış, büyük veya yumuşak başlı bir sapa sahip bir çekiç türüdür.
Derin yüzey oymacılığı nedir?
Oyma süslemeler, yüzey derinliği 3-4 mm’den fazla olan süslemelerdir. Derin oyma tekniğine göre motifler daha derin, daha canlı ve daha belirgindir (Şekil 1.7,1.8,1.9,1.10,1.11,1).
Tarsi tekniği nedir?
“Tarsi” olarak da adlandırılan bu teknikte, desene göre hazırlanmış ve kesilmiş sedef, fildişi, kemik, kaplumbağa kabuğu, abanoz veya altın-gümüşten yapılmış teller, desene göre açılmış yuvalara gömülür veya yapıştırılır. Tahta üzerine çizilir. İntarsiya işinde farklı türde ve renkte ahşap kullanıldığı da görülebilir.