Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bak?
Asliye Hukuk Mahkemesinin Görevleri 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 2. maddesine göre mahkeme, eşyanın değeri ve miktarı ne olursa olsun, mülkiyet haklarına ilişkin davalar ile kişisel mallara ilişkin davalarda görevlidir. Bu durumda, aksi kararlaştırılmadığı takdirde Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir.
Asliye mahkemesi hangi suçlara bakar?
Bu mahkeme ceza davalarıyla ilgilenir ve genellikle hırsızlık, saldırı ve hakaret gibi suçları kapsar. Ayrıca, trafik suçları gibi belirli ceza davaları da Asliye Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisine girer. Bu mahkeme, ağır cezalar getirmeyen ve genellikle mahkemeye getirilen daha düşük seviyeli suçlarla ilgilenir.
Sulh hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin ayarlanması, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımlık davaları ile kat mülkiyeti davalarına bakar.
Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.
Asliye hukuk mahkemesi davaları ne kadar sürer?
Birinci derece prosedürünün ne kadar süreceği çeşitli faktörlere bağlıdır. Son zamanlarda geliştirilen hedef son tarih uygulamasına bağlı olarak amaç, hukuk mahkemesi işlemlerini 300 ila 390 gün içinde tamamlamaktır.
Asliye hukuk mahkemesine nasıl dava açılır?
Asliye Hukuk Mahkemesi’ne nasıl dava açabilirim? Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açmak isteyen herkes, uyuşmazlığın konusuyla ilgili olarak yetkili mahkemeye başvurmalıdır. Yetkili mahkemenin yargı yetkisine giren davalarda, mahkemeye başvuruda bulunularak dava açılır.
Asliye hukuk ne iş yapar?
Asliye hukuk mahkemeleri, tapu iptali, meninin bozulması ve yok olması, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali, kamulaştırma, yaş düzeltme, isim düzeltme, tapu sicilinin düzeltilmesi gibi davalara bakar, miktarı ve değeri her yıl değişmektedir.
Cinsel suçlara hangi mahkeme bakar?
Buna göre; Cinsel taciz suçunun, basit ve ağırlaştırılmış olmak üzere, azami cezası 10 yılı geçmediğinden görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir.
Hangi suçlar ağır cezaya girer?
Hangi suçlar Yargıtay’ın görev alanına girer? Belgede sahtecilik.
Sulh Ceza Mahkemesi neye bakar?
Hem sorgulayan, hem karar veren hem de temyiz makamı olarak görev yapan bu hakimler, bireylerin hayatlarını doğrudan etkileyebilecek kararlar alma yetkisine sahiptir. Gözaltı, adli kontrol, gizlilik, serbest bırakma ve hapis gibi durumlar, sulh ceza mahkemelerinin yargı yetkisine girer.
Yol davalarına hangi mahkeme bakar?
Geçit hakkı vermeye yetkili mahkeme, geçit hakkı talep edilen taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesidir.
İcra hukuk mahkemesinde hangi davalar görülür?
İcra mahkemesinin görevleri: Haciz ve iflas halinde haciz ve iflas masasına karşı yapılan itirazların geçici ve kesin olarak kaldırılmasının incelenmesi. Daha fazla makale…
Hangi davalar asliye hukukta görülür?
Asliye hukuk mahkemelerinde hangi davalar görülür? (1) Uyuşmazlığın konusunun değeri ve kapsamı ne olursa olsun, mülkiyet haklarına ilişkin davalar ile kişisel yaşama ilişkin davalarda asliye hukuk mahkemesi görevlidir; aksine bir hüküm bulunmaktadır.
Asliye hukuk mahkemesi nelere bakar örnek?
Asliye hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar? İcra takibinin engellenmesi davası, Tapu iptali ve tescili davası, İcra ve tanıma davaları, Diğer makaleler…
Asliye hukuk mahkemesi ceza verir mi?
Asliye hukuk mahkemeleri ceza davalarına bakmakla görevli değildir. Bu mahkemeler maddi ve manevi tazminata karar verebilir. Bu bağlamda ceza verilip verilmeyeceği sorusunun cevabı olumsuzdur. Bu mahkemeler ayrıca zararların tazmini davalarına bakmakla da görevlidir.
Asliye Ticaret mahkemesi hangi davalara bakar?
Aksine bir hüküm bulunmadıkça asliye ticaret mahkemeleri, değer veya miktar ne olursa olsun, ticari nitelikteki bütün davalara ve uyuşmazlıklara bakmakla görevli mahkemelerdir. (TTK m. 5)
Asliye hukuk mahkemesi adli mi idari mi?
Yargı Yetkisi Adli mahkemeler iki kola ayrılır: Hukuk mahkemeleri ve ceza mahkemeleri. Adli mahkemelerin istinaf mahkemesi Yargıtay’dır.
Asliye Hukuk Mahkemesi kararına itiraz nereye yapılır?
İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).
Adli mahkemeler hangi davalara bakar?
Mahkemeler, genel olarak kişilerin özel hukukta (kişisel, aile, miras, eşya, borç ve ticaret hukuku) karşılaştıkları hukuki sorunların çözümlendiği yerlerdir.